Utsågning av broschens delar i silverplåt.

En brosch blir till

Här går jag igenom de olika stegen när jag gjorde broschen Geranium. Jag har inte bilder på varje moment, men det här inlägget kanske kan ge en bild av arbetet bakom det färdiga föremålet. Före steg 1 här, så har jag funderat och skissat på en idé. Mycket tankearbete föregår den rent praktiska tillverkningen.

1. Formerna som ska sågas ut i silverplåt ritar eller kopierar jag på papper som jag limmar fast på plåten. När limmet är torrt börjar jag såga med en guldsmedssåg som är som en lövsåg med väldigt tunna sågblad. Jag sågar också ut en oval som ska fungera som baksida till broschen och små rörbitar till fästen och låsmekanism.

2. Här filar jag kanterna med nålfilar som är lagom i storlek för att komma in i alla små mellanrum.

3. Silverbladen smärglas med finare och finare smärgelpapper för att ta bort märken och göra ytorna jämna och släta.

4. Det utsågade och smärglade silverbladet läggs mellan pappersbitar och valsas. Det ger en fin yta på silvret.

5. Jag formar silvret med en plasthammare mot trä för att undvika märken i ytan.

6. Nu är det dags att löda fästena på bladen. Jag behöver mäta och passa in, borra och löda för att alla fästen ska passa ihop exakt och för att bladen ska hamna precis där jag vill ha dem. Jag sätter stämplar i lämpliga mellanrum när alla hål borrats.

7. När alla fästen och borrhål i baksidan passar precis, så är det dags att löda fast broschmekanismen på baksidan.

8. Alla delar läggs i betbadet så att flussmedlet löses upp.

9. Silvret kratsas. Alla delarna värms upp och kratsas ca tre gånger för att finsilvret ska komma upp till ytan. Läs mer om detta här.

10. Jag doppar delarna i oxideringsvätska för att de ska bli svarta.

11. Här infattar jag en citrin i en fattning av 18K rödguld. Jag har tyvärr inga bilder på hur jag gjorde guldfattningen – det blev lite bråttom och jag glömde fotografera… Det får bli ett annat inlägg!

12. Delarna monteras ihop. Bomullshandsken har jag på för att inte göra märken i ytan.

Här är den färdiga broschen! Bilder på fler broscher finns här och i min webbshop.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen