fbpx

Om Katarina Henriksson

I min ateljé i Skärhamn på Tjörn tillverkar jag smycken och bruksföremål av silver för hand
Former från naturen används som förlagor till mina smycken

I min ateljé i Skärhamn på Tjörn formger och tillverkar jag smycken och bruksföremål av silver för hand. Mitt intresse för växter och natur ligger till grund för mitt formspråk. Att undersöka former, strukturer och mönster från naturen är utgångspunkten i mitt arbete. Silver är mitt favoritmaterial att arbeta i, men beroende på uttryck och funktion använder jag gärna andra material också. Jag gör smycken i små serier eller enstaka exemplar vilket innebär att det bara finns ett eller några få av varje.

Arbetsprocessen för mina smycken ser ut ungefär så här: Jag samlar intressanta material från naturen både genom att fotografera eller spara dem. Det kan vara löv, blommor, bark eller något annat som har en form eller struktur som jag tycker är intressant. Med dessa som förlagor så skissar jag fram idéer som förs över till silverplåt. Varje del sågas ut för hand ur silverplåten, filas, smärglas, ytbehandlas, formas och löds samman. Ibland får smycket en patinering, ibland emaljerade detaljer eller infattade stenar.

Mina smycken finns till försäljning på Konsthantverkarna i Stockholm, Sintra i Göteborg, Konsthantverkarna i Karlstad, i min webbutik och på utställningar. För att komma till webbutiken kan du klicka på logon här under texten eller gå till fliken “shop” i menyn. Om du har en idé om ett smycke som du vill ha tillverkat, eller komma i kontakt med mig, så kan du maila mig via kontaktformuläret i menyn.

Jag är utbildad på HDK – Högskolan för design & konsthantverk i Göteborg och tog min MFA 1994. Sedan dess har jag arbetat i min egen ateljé.


CV

Utbildning:

1989-94  MFA, HDK- Högskolan för design & konsthantverk, Göteborg

1988-89  Dômen konstskola, målarlinjen, Göteborg

Separatutställningar:

2020    “Flora”, Konsthantverkarna Karlstad

2019     “Foliage”, Sintra, Göteborg

2018     “Folium”, Nutida svenskt silver, Stockholm

2007     “Blommor”, Nutida svenskt silver, Stockholm

2006     “Smycken”, Nutida svenskt silver, Stockholm

Här kan du ladda ner hela mitt CV:

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.